МЕВА ВА САБЗАВОТЛАРНИНГ УЮЧ ЭММ ЭНЕРГИСИ БИЛАН ҚАЙТА ИШЛОВИДАГИ КАПИЛЯР БОСИМИНИНИНГ ЎЗГАРИШИНИ АНИҚЛАШ
##plugins.themes.bootstrap3.article.main##
Abstrak
Мақолада, коллоид капиляр ғоввак материалларнинг ўта
юқори частотали (УЮЧ) электромагнит майдон ( ЭММ) энергияси билан
қайта ишловида капилляр босимини аниқлаш методикаси ва тажриба
натижалари келтирилган. Жумладан, мевалар ( олма, ўрик, олхўри) ва
сабзавот (сабзи)нинг капиляр босими аниқланган. Мева ва сабзавотларни
бир хил қиздириш билан капиляр босим динамикаси ҳар хил бўлиб,
микротўлқинли УЮЧ ЭММ энергия бериш тўхтатилгандан сўнг капиляр
босимнинг кескин пасайиши кузатилади. Маҳсулотнинг ҳар хил намлигида,
ундаги капиляр босим ҳар хил бўлади ва микротўлқинли УЮЧ ЭММ энергияси
билан қиздириш вақтида капиляр босимнинг асосий манбаи маҳсулотдаги
намликнинг буғга фазавий ўтиши натижасида содир бўлиши кузатилди.
##plugins.themes.bootstrap3.article.details##
Bo'lim
##submission.howToCite##
##submission.citations##
Курбанов Ж.М., Ходжаева У.Р. Электрофизические методы воздействия на
продукты питания сервисных предприятий, монография, “Iqtisod-moliya”,
Ташкент, 2012, 159 с.
Курбанова М.Ж. Мева ва сабзавотларни бошланғич импульс энергияси
ёрдамида қуритиш. / Автореферат докт. дисс. –Т. ТХТИ. 2018. – 41 б.
Купадзе И.В. Исследование плодоягодных соков с целью установления
показателей характеризующих их натуральности. Авт. Дисс. Кан.тех.наук.
Тбилиси, 1990. -32 с.
Рогов И.А.,Горбатов А.В. Физические методы обработки пищевых
продуктов. – М., Пищевая промышленность. 1974. 372 - 384 с.
Малинина Л.А., Афанасьева А.Е. Исследование капиллярной контракции
и структуры твердеющих бетона и цементного камня// Коллоидной
журнал.т.38. 1976.№2, с 34-38.
Угарова Л.П., Некрутман С.В., К расчету нестационарного тепло- и
массообменная при нагреве в электрическом поле СВЧ. «Научные труды
МИНХа, 1970, вып.80, с 36- 7.Гамаюнов Н.И. Закономерности внутреннего
переноса влаги и структурообразования при сушке различных
материалов.//Химическая промышленность, 1989, 6, с.24-28.