МЕВА ВА САБЗАВОТЛАРНИНГ УЮЧ ЭММ ЭНЕРГИСИ БИЛАН ҚАЙТА ИШЛОВИДАГИ КАПИЛЯР БОСИМИНИНИНГ ЎЗГАРИШИНИ АНИҚЛАШ

Main Article Content

Қурбонов Ж.М.

Abstract

 The article presents the methodology and experimental results of  determining capillary pressure in the treatment of colloidal capillary-porous
materials with the energy of an ultrahigh frequency (satellite) electromagnetic field
(EMF). In particular, the capillary pressure of fruits (apples, apricots, plums) and
vegetables (carrots) was determined. With the same heating of fruits and
vegetables, the dynamics of capillary pressure is different, with a sharp decrease
in capillary pressure after the power supply to the microwave socket is stopped. At
different product humidity, the capillary pressure in it is different, and when heated
with the energy of an EMM microwave oven, it was noticed that the main source
of capillary pressure arises as a result of the phase transition of moisture in the
product into steam. 

Article Details

Section

01.00.00 – Physics and mathematics

How to Cite

МЕВА ВА САБЗАВОТЛАРНИНГ УЮЧ ЭММ ЭНЕРГИСИ БИЛАН ҚАЙТА ИШЛОВИДАГИ КАПИЛЯР БОСИМИНИНИНГ ЎЗГАРИШИНИ АНИҚЛАШ. (2025). UBS Scientific Bulletin, 1(1), 12-18. https://journal.ubsu.uz/index.php/main/article/view/7

References

Курбанов Ж.М., Ходжаева У.Р. Электрофизические методы воздействия на

продукты питания сервисных предприятий, монография, “Iqtisod-moliya”,

Ташкент, 2012, 159 с.

Курбанова М.Ж. Мева ва сабзавотларни бошланғич импульс энергияси

ёрдамида қуритиш. / Автореферат докт. дисс. –Т. ТХТИ. 2018. – 41 б.

Купадзе И.В. Исследование плодоягодных соков с целью установления

показателей характеризующих их натуральности. Авт. Дисс. Кан.тех.наук.

Тбилиси, 1990. -32 с.

Рогов И.А.,Горбатов А.В. Физические методы обработки пищевых

продуктов. – М., Пищевая промышленность. 1974. 372 - 384 с.

Малинина Л.А., Афанасьева А.Е. Исследование капиллярной контракции

и структуры твердеющих бетона и цементного камня// Коллоидной

журнал.т.38. 1976.№2, с 34-38.

Угарова Л.П., Некрутман С.В., К расчету нестационарного тепло- и

массообменная при нагреве в электрическом поле СВЧ. «Научные труды

МИНХа, 1970, вып.80, с 36- 7.Гамаюнов Н.И. Закономерности внутреннего

переноса влаги и структурообразования при сушке различных

материалов.//Химическая промышленность, 1989, 6, с.24-28.